Livingfloor

FSC

 FSC       
                                     Spaar het woud
                                     Koop FSC-hout !!

Bossen zijn van levensbelang. Ze zorgen voor schone lucht, voor een evenwichtig klimaat en zijn essentieel voor ontelbare planten en dieren.

En niet in de laatste plaats: voor vele miljoenen mensen die leven in en rond bossen en ervan afhankelijk zijn. Dat we zuinig op de bossen van deze aarde moeten zijn, is inmiddels wel bekend. De praktijk is anders: elke dag opnieuw verdwijnen er flinke stukken bos. Vooral tropische bossen zijn kwetsbaar.

Iligale houtkap, vernietigende bosbranden en landbouw eisen hun tol.

Wij in Nederland, ver verwijderd van ’s werelds grote bosgebieden en plantages, kunnen daadwerkelijk bijdragen aan het behoud van de bossen op aarde. Maar hoe doen we dat? Mag je nu wel of geen tropisch hardhouten vloer kopen? En hoe zit het met tuinmeubelen? En wat moeten we vragen bij de doe-het-zelf-zaak? Een kleine handleiding voor de houtconsument die wil meewerken aan het behoud van de bossen. Met alles over goed bosbeheer en een duidelijk devies: kies altijd voor hout met FSC-keurmerk.


De zeven meest gestelde vragen over FSC-hout.

1. Wat betekent het als een “gecertificeerd”is ?     

Certificering behelst het gehele proces van het toekennen van het FSC-certificaat. Een erkende, onafhankelijke keuringsinstantie beoordeelt het totale beheer van het bos.
Dat houdt in dat een bos of een plantage, de productie-omstandigheden en het transport zorgvuldig worden gecontroleerd. Alle schakels in de productie moeten voldoen aan de strenge eisen van het Forest Stewardship Council. Pas dan krijgt een bos en alle producten die er vandaan komen het FSC-keurmerk.

2.Waar kan ik FSC-hout kopen ?

In steeds meer parket zaken,en uiteraard bij livingfloor.80% van ons hout heeft het FSC keurmerk.

Er zijn meubels, parketvloeren en timmerhout met FSC-keurmerk. Er zijn tropische houtsoorten met FSC-keurmerk en ook duurzame Europese alternatieven uit gematigde FSC-bossen. Soms is het wel even zoeken. Vraag er in ieder geval altijd naar.

3Is het FSC-keurmerk ’n garantie dat het hout niet illegaal is gekapt of naar Nederland is vervoerd ?
Ja, de strenge eisen aan de bedrijfsvoering en het bosbeheer plus de controle daarop garanderen u een product dat de biodiversiteit van het bos en de economische belangen van de lokale bevolking respecteert. Het FSC-keurmerk betekent dat de totale weg van het product – van boom tot plank – is geregistreerd en gecontroleerd.

4Mijn houthandelaar zegt dat er nog veel meer goede keurmerken zijn. Klopt dat ?
Nee. Hout dat versierd is met groene blaadjes, kikkertjes, boompjes en vertrouwenwekkende termen als: “goedgekeurd”door de regering van Indonesië of äfkomstig uit een goed beheerd bos”, is absoluut niet betrouwbaar. Alleen het FSC-keurmerk biedt de garantie dat het hout afkomstig is uit een goed beheerd FSC-bos dat onder voortdurende controle staat van een onafhankelijke instantie die het certificaat verleent.

5 Is FSC-hout duurder dan ander hout ?
FSC-hout uit noordelijke bossen, zoals vuren, grenen en eiken, is niet duurder. Tropisch FSC-hout vaak wél. Dat is ook logisch omdat in de tropen de problemen rond ontbossing meestal het grootst zijn. Bovendien kost het in de tropen vaak meer moeite om goed bosbeheer van de grond te krijgen. De prijzen van tropisch FSC-hout variëren per houtsoort en product.

6Is FSC-hout beter van kwaliteit van ander hout? Gaat het langer mee ?

Nee. De bossen op aarde gaan wel langer mee als u voor FSC-hout kiest.

7Wat heeft het Wereld Natuur Fonds met het FSC-keurmerk te maken?

De Forest Stewardship Council is mede opgericht door het Wereld Natuur Fonds omdat goed bosbeheer naast bescherming een uiterst effectieve manier is om bos te behouden. Mede-oprichters waren andere natuur- en milieu-organisaties, boseigenaren, de houtindustrie en organisaties van inheemse volkeren. Het FSC-keurmerk wordt door alle grote ontwikkelings- en natuurorganisaties van harte ondersteund. Ook Novib, Stichting Nederlandse vrijwilligers, Hivos, Greenpeace en Milieudefensie staan achter het FSC-keurmerk.